Dorpshuis Duivendrecht

Dorpsplein Duivendrecht was behoorlijk gedateerd en toe aan een mooie make-over. De nieuwbouw van het dorpshuis als kloppend hart op het plein, was de start voor deze upgrade. Ons uitgangspunt was om het dorpshuis zoveel mogelijk onderdeel van het plein te maken. Er is dan ook een grote ontmoetingsruimte binnen het dorpshuis ontworpen als verlengstuk van het plein.

Nieuwe architectuur als katalysator
Door het gebruik van veel glas in de gevel is het dorpshuis nu transparant en uitnodigend. De grote overstekken markeren de entree en zorgen voor een vloeiende overgang tussen binnen en buiten. Alsof de entree ‘kom binnen’ fluistert. De gekleurde glazen gevel van het dorpshuis omarmt ook de bestaande sporthal waardoor oud en nieuw worden gekoppeld tot één geheel. Zo ontstaat een nieuw gezicht aan het Dorpsplein. Deze architectuur is een belangrijke katalysator voor de omliggende bebouwing geworden: laagdrempelig en gastvrij.

Luister naar het hart, het klopt altijd
Als hart van het gebouw koppelt de ontmoetingsruimte in het Dorpshuis alle verschillende functies met elkaar. Alle ruimtes en functies zijn gelinkt aan de hal. Kantoren, muziekschool, sporthal en bibliotheek: allemaal maken ze gebruik van dit multifunctionele hart. Het gebouw is zo ontworpen dat het als twee zelfstandige gebouwdelen kan functioneren. Het leescafé van de openbare bibliotheek is onderdeel van de centrale ontmoetingsruimte. Doordat deze aan het plein gelegen is ontstaat er een levendig en uitnodigend beeld richting het dorp. Het interieurontwerp zorgt voor frisse en lichte ruimtes. Door de eenheid in de inrichting horen alle verschillende functies ook echt bij elkaar.

De wensen van Duivendrecht
Het was een heel proces om te voldoen aan de wensen van Duivendrecht om van het Dorpsplein een kloppend hart te maken. In de ruimteverdeling was oorspronkelijk slechts 40m2 gereserveerd. Door in het proces actief in gesprek te gaan met de verschillende gebruikers, konden veel ruimtes multifunctioneel worden ingezet. Hierdoor werd het mogelijk om het hart te verdubbelen in omvang en binnen budget meer kwaliteit voor alle gebruikers te realiseren. Het dorpsplein kreeg zo weer een levendige identiteit. De kleuren die toegepast zijn in de gevel zijn ook door de lokale ondernemers omarmd en kom je op verschillende plekken tegen.

Locatie
Amsterdam
Opdrachtgever
Gemeente Ouder-Amstel
Jaar
2015
Status
opgeleverd
Team
Dianne Maas Flim, Martijn Woldring
Fotografie
Stijn Poelstra
Uitvoering
Slokker Bouwgroep
Oppervlakte
1000 m²

Plattegrond project Dorpshuis Duivendrecht ontworpen door MINT Architecten
Dorpshuis Duivendrecht foto gemaakt door Stijn Poelstra
Entree Dorpshuis Duivendrecht foto gemaakt door Stijn Poelstra
Entree Dorpshuis Duivendrecht foto gemaakt door Stijn Poelstra

Extraordinary
transcendent spaces for
all people and places.