Foto van dorpshuis Oosterhesselen door Martijn Woldring

Dorpshuis Oosterhesselen

Hoe belangrijk het is om goed in gesprek te gaan met de betrokkenen, blijkt uit de transformatie van het nieuwe dorpshuis in Oosterhesselen. De historische vereniging, de Klenckerheugte, had een duidelijke wens: de positie en oriëntatie van hun vitrine. Op de schaal van het project was dit een klein onderdeel, maar voor de toekomstige gebruikers was het essentieel. Zo belangrijk is dat goede gesprek tussen architect en opdrachtgever.

Hart van de gemeenschap
De gemeentewerf moest getransformeerd tot nieuw dorpshuis. Diverse verenigingen gaan het pand gebruiken en naast de eigen ruimtes van de verenigingen is er een grote zaal, verschillende multifunctionele ruimtes en een dorpshuisbar. De nieuwe aanbouw geeft het pand een eigen gezicht richting het dorp. In volume en materiaal sluit de uitbreiding aan op de bestaande werf. De toepassing van veel glas en de moderne detaillering zorgen voor frisse en helder vormgegeven ruimtes.

Van schuur naar concertzaal
Bij de transformatie is gebruik gemaakt van het voorhuis en de achterliggende schuur. De oude schuur is een hal geworden waar dorpsactiviteiten zoals voorstellingen en concerten geprogrammeerd kunnen worden.
De aanpak ging volgens het schil in schil principe: de binnenruimte is leeg gemaakt en voorzien van een frisse binnenschil die aan de moderne standaarden voldoet.

Locatie
Oosterhesselen
Opdrachtgever
Gemeente Coevorden
Jaar
2014
Status
Opgeleverd
Team
Dianne Maas Flim, Martijn Woldring
Fotografie
Martijn Woldring
Oppervlakte
500 m²