Boerderij Blauw

Boerderij Blaauw ligt op de monumentale wierde Weiwerd en is de dragende waarde van de omgeving. In de huidige opzet is het gebouw niet te gebruiken voor zijn nieuwe functie. In opdracht van Groningen Seaports krijgt Blaauw een duurzame transformatie met een nieuwe bestemming: ruimte voor kennis en innovatie. Het programma bestaat uit werken, exposeren en horeca. Deze drie programmaonderdelen vlechten op natuurlijke wijze door het voorhuis en de schuur heen. Met het oog op veranderend gebruik in de toekomst wordt maximaal flexibel ontworpen.

Vitrine van glas
In het voorhuis passen we een schil-in-schil principe toe. Het wordt gerenoveerd en in ere hersteld. Na restauratie komt er ruimte voor demontabele kantoren. De units in de boerderij zijn opgezet als een groeimodel. In eerste instantie worden er zes units geplaatst maar er kunnen tot 15 units aan toegevoegd worden. De voormalige schuur ondergaat een volledige transformatie tot showcase van de wierde. De oude gebinten van de schuur blijven staan en worden de dragers van een nieuwe glazen kap. Door te kiezen voor deze glasconstructie komen de monumentale kenmerken mooi tot hun recht.

Lantaarn in het land
In de schuur komt een grote flexibele expositieruimte die als bufferzone met een tussenklimaat functioneert voor de kantoorunits. In het glazen dak zit veel techniek verwerkt: geïntegreerde zonnecellen, zonwering en te openen delen. Overdag zorgt het dak voor een bijzondere en lichte werkomgeving waarbij de beleving binnen-buiten centraal staat. ’s Avonds licht het dak op en schijnt de schuur als lantaarn op de wierde.

Circulair en bevingsproof
De nieuwe wanden van de schuur worden bekleed met KLP: planken van gerecycled plastic. Alle bouwmaterialen zijn duurzaam en de grondstoffen kunnen indien nodig ook weer elders worden gebruikt zodat het gebouw een minimale impact op het milieu heeft. De verticale planken refereren naar de oude schuur. Het hele project is vanuit circulaire, energie neutrale en aardebevingsbestendige principes ontworpen. Zo kan Boerderij Blaauw schitteren als showcase voor Groningen Seaport.

Locatie
Weiwerd
Opdrachtgever
Groningen seaports N.V.
Jaar
2018
Status
Definitief Ontwerp
Team
Dianne Maas Flim, Martijn Woldring, Lamia Towalski, Thomas Rosema
Oppervlakte
2000 m²