Interieur foto van OBA Duivendrecht door Mark Secuur

OBA Duivendrecht

Een frisse, open en lichte ruimte nodigt uit samen te komen en te lezen.
Met die gedachte is het interieur van de OBA-vestiging in het nieuwe Dorpshuis Duivendrecht ontworpen. Het ontwerp focust op een gastvrij karakter waarbij de verbinding met de centrale ontmoetingsruimte van het dorpshuis en het Dorpsplein centraal staan. Positionering van het OBA leescafé op de hoek was belangrijk om connectie te maken met het dorpsplein. Het dorpshuis moest maximaal onderdeel van het plein worden.

Lekker lezen in het café
Een deel van het bibliotheekprogramma is gekoppeld aan de ontmoetingsruimte van het dorpshuis en ingericht als leescafé. Volgens de gebruikers was daar veel behoefte aan en het café geeft de bibliotheek een levendig karakter. Geconcentreerd studeren kan op de speciale studieplekken. Er is ruimte voor uiteenlopende bezoekers.

Optimaal gebruik van de ruimte
Bij het ontwerp voor de OBA Duivendrecht is gezocht naar een maximale bezetting van alle ruimten in het dorpshuis. Daarom heeft het leescafé een dubbele functie. Zo kan het café ook na de sluitingstijden van de OBA ook gebruikt worden. De bibliotheek (kinderafdeling) heeft een directe verbinding via deuren naar de naastgelegen multifunctionele ruimte. Zo kunnen bijvoorbeeld allerlei activiteiten voor schoolklassen goed gecombineerd worden.

Op de tribune
Voorlezen op een tribune waar je op mag klimmen? In Duivendrecht kan het en het stimuleert kinderen om daar in de boeken te neuzen. Hier hoef je geen artiest te zijn om op de bühne te staan. Net als alle andere vaste elementen zijn de twee grote tribunebanken speciaal voor deze bibliotheek ontworpen. Ze geven de collectie kinderboeken een eigen plaats.

Locatie
Amsterdam Duivendrecht
Opdrachtgever
Openbare Bibliotheek Amsterdam
Jaar
2014
Status
opgeleverd
Team
Dianne Maas Flim, Martijn Woldring
Fotografie
Mark Secuur