Dorpshuis Duivendrecht

Functie:

Dorpshuis

Locatie:

Duivendrecht

Opdrachtgever:

Gemeente Ouder Amstel

Oppervlakte:

1000m²

Oplevering:

2015

Fotografie:

Stijn Poelstra

De nieuwbouw van het dorpshuis is de start van de upgrade van het gedateerde Dorpsplein Duivendrecht. Het uitgangspunt is geweest om het dorpshuis onderdeel van het plein te maken. De grote ontmoetingsruimte van het dorpshuis is een verlengstuk van het plein geworden.

Situatie

Door het gebruik van veel glas in de gevel is het dorpshuis transparant en uitnodigend. De grote overstekken markeren de entree en zorgen voor een vloeiende overgang tussen binnen en buiten. De architectuur is een belangrijke katalysator voor de omliggende bebouwing geworden.

De hoofdentree aan het plein

De gekleurde glazen gevel van het dorpshuis omarmt ook de bestaande sporthal waardoor oud en nieuw wordt gekoppeld tot één geheel. Er ontstaat een geheel nieuw gezicht aan het Dorpsplein.

Een herkenbare plint

Als hart van het gebouw koppelt de ontmoetingsruimte alle verschillende functies met elkaar. Zowel kantoren, muziekschool, sporthal en bibliotheek maken gebruik van het multifunctionele hart. Daarnaast is het gebouw zo ontworpen dat het als twee zelfstandige gebouwdelen kan functioneren.

Centrale ontmoetingsruimte

De openbare bibliotheek Amsterdam is een belangrijk onderdeel van het dorpshuis. Het leescafe van de bibliotheek is een onderdeel van de centrale ontmoetingsruimte. Doordat deze aan het plein gelegen is ontstaat er een levendig en uitnodigend beeld richting het dorp.

het leescafe bij de ontmoetingsruimte

Het interieur, zoals de maatwerkmeubels voor de bibliotheek, is onderdeel van het geheelontwerp en zorgt voor frisse en lichte ruimtes. Door de eenheid in de inrichting horen alle verschillende functies ook echt bij elkaar.

Maatwerk meubels

Gerelateerde projecten

Transformatie OBA de Bijlmer

Bijlmerplein Amsterdam

Aardbevingsbestendige transformatie Woonhuis

Leermens

Dorpshuis Schoonoord

Schoonoord

Brandweer Groningen Airport Eelde

Eelde