OBA Spaarndammerbuurt

Dat de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) zichzelf opnieuw uit wil vinden, merken we aan de bijzondere samenwerkingen die de vernieuwde OBA’s aangaan. Van boeken naar mensen, is het nieuwe credo. De locatie Spaarndammerbuurt is een samenwerking aangegaan met Parcl, de moderne versie van het postkantoor. Hier kun je pakjes ophalen en versturen. Parcl voorziet ook in andere sociale ondersteuning zoals het helpen van ouderen met pinnen, printen of postzaken. Parcl streeft naar minder bezorgdienstbusjes in een groenere stad. Het sociale en groene belang past bij de waardes van OBA.

Groen van buiten en van binnen
De Spaarndammerbuurt was vroeger vooral een arbeiderswijk voor Amsterdamse havenarbeiders. De wijk is opgebouwd uit veel hofjes en plantsoenen. De bibliotheek aan de Spaarndammerstraat 490 verwerkt deze twee uiterste karakteristieken in haar ontwerp. Het baksteen van de gevel en het groen van de binnentuin zijn uitgangspunten voor het interieur.
De bibliotheek is opgedeeld in drie kleuren, geel en rood bij de entrée en dat loopt over naar groen achter in de bibliotheek. Het groen van binnen zoekt zo aansluiting met het groen van buiten, in het hofje.

Flexibele indeling
Door de komst van nieuwe huurder Parcl moest de bibliotheek ruimte afstaan. Ondanks de kleinere beschikbare ruimte wilde de bibliotheek het aanbod in boeken gelijk houden. Daarnaast was er de wens voor een flexibele indeling. Op die manier zal de bibliotheek makkelijk mee kunnen groeien met de vraag van de dag. Een dynamische biep dus! De boekenkasten staan er zelfs op wielen. De ruimte kan gebruikt worden voor evenementen en workshops. Deze OBA biedt naast boeken ook huis aan alle Spaarndammers.

Warme entree
De bibliotheek is nu vooral achter in de locatie gevestigd, waardoor de mooie entree met koffieautomaat en leestafel voor levendigheid en een warm onthaal zorgt aan de voorkant. Achter deze zone bevindt zich de logistiek van de bibliotheek met een lendomaat, een printer en een betaalautomaat. Verder het pand in vind je de green room, met de rest van de collectie. Aan de achterkant zijn vijf kamers met elk een eigen functie. Van kinderhoek tot studeerplek, computerruimte en flexibele presentatieruimte.

Financieel kloppend
Belangrijk voor alle OBA projecten is de financiële haalbaarheid. Daarom onderzoeken we op wat voor wijze we de bibliotheek efficiënter kunnen maken op het gebied van programma en hergebruik; van boekenkasten, meubels en stoelen, maar ook van groter materiaal zoals de glazen pui. De eerste reacties van de bezoekers en medewerkers zijn vol lof. De bibliotheek voelt groter, ondanks dat we minder meters gebruiken.

Locatie
Amsterdam
Opdrachtgever
Openbare Bibliotheek Amsterdam
Jaar
2021
Status
Opgeleverd
Team
David Tol, Lotte Kruijshoop, Heleen Goren
Fotografie
Jordi Huisman
Oppervlakte
300 m²

Lezen aantrekkelijk gemaakt

 

Waar vroeger een bibliotheek vaak donker en stoffig was, is het in tijden van ontlezing en digitalisering belangrijk boeken in een fris licht te zetten. Daarom letten we er bij het ontwerp van de nieuwe OBA’s op, dat boekenkasten open en aantrekkelijk zijn.