OBA Molenwijk

De OBA in Molenwijk bevindt zich midden in de wijk. Het gebouw valt nu een beetje weg tussen de verzameling gebouwen en het winkelcentrum eromheen. De ambitie is om met dit ontwerp deze OBA te transformeren tot het kloppende hart van Molenwijk en de huiskamer van de buurt. De bibliotheek krijgt een opvallende entree in de vorm van een kas waarin zich een leestuin en horeca bevinden. De OBA wordt zo het herkenningspunt en ontmoetingsplek van de wijk.

Van wegvallen naar opvallen
De bestaande structuur wordt optimaal benut en op punten bijzonder en opvallend gemaakt. Een bijeffect is dat deze transformatie optimale kansen biedt voor verduurzaming. Door de nieuwe open gevel met daarin het restaurant, ontstaat er een nieuwe relatie tussen de bibliotheek en het winkelplein. Bovendien biedt het bibliotheekgebouw ook nieuwe mogelijkheden voor activiteiten waardoor gebruikers van alle generaties elkaar hier kunnen ontmoeten. Precies dat wat de ambitie van OBA is: ook een sociaal-maatschappelijke rol in een buurt spelen.

Een nieuwe bladzijde
In de bibliotheek nieuwe stijl worden studieplekken en multifunctionele activiteitenruimten toegevoegd. Ook is er ruimte voor uiteenlopende samenwerkingen zoals met een muziekschool of horeca. De mogelijkheden zijn legio en de architectuur is erop gericht dat toekomstig programma ook kan veranderen van karakter. Door open te ontwerpen, kan de toekomt ook open ingevuld worden. Als een nieuwe bladzijde in het verhaal van de serie OBA’s.

Het verhaal van de wijk
Molenwijk ligt in het gebied Noord-West binnen stadsdeel Amsterdam-Noord. Het is een groene en autoluwe hoogbouwwijk uit de jaren zestig en bestaat meer dan 50 jaar. Molenwijk wordt gekenmerkt door de hoge galerijflats die opgesteld zijn als molenwieken. De wijk is in dezelfde stijl gebouwd als bijvoorbeeld de Bijlmermeer. Ook tijdens en na de verbouwing blijft deze vestiging zich richten op de creatieve ontwikkeling van kinderen, jongeren en volwassenen. Voor iedereen is OBA Molenwijk een plek om te studeren, te werken en elkaar te ontmoeten.

Locatie
Amsterdam
Opdrachtgever
Openbare Bibliotheek Amsterdam
Jaar
2020
Status
Start bouw
Team
Dianne Maas Flim, David Tol, Martijn Woldring, Lotte Kruijshoop, Thomas Rosema, Denise Oost
Oppervlakte
580 m²