Noorderhagen

Nieuwe woningen inpassen in een bestaand stadsdeel? Dat kan een ingewikkelde exercitie zijn. Want het gaat ook om het verhaal van dat wat er al is. Past de nieuwe architectuur bij de bestaande gevels en ornamenten van de omliggende panden? Alleen zo ontstaat er een organische storyline in de architectuur. Dat behelst het ontwerp voor het inpassen van nieuwe appartementen aan de Noorderhagen in Enschede. Het ontwerp speelt in op de gevellijnen en baksteenornamenten van omringende bebouwing en heelt zo het gat in het straatbeeld.

Van parkeren naar groene oase
Dit plan is onderdeel van de herontwikkeling van het terrein aan de Noorderhagen en de Menistenkerk. Een beeldbepalend stukje binnenstad. Door de poort hebben de bewoners nu een route richting de voormalige Menistenkerk. Het binnenterrein transformeert met dit ontwerp van een parkeerruimte en opslag naar een groene stadstuin.

Gehaakte hekken en het textielverhaal
De poort en de balustrades van het pand zijn gemaakt van gevlochten staalwerk dat wit is gelakt, als gekant kloste doorkijkjes. Ze geven het pand een vriendelijke uitstraling. Het hekwerk is een verwijzing naar de rijke geschiedenis van textielindustrie in Enschede. Op het hoogtepunt was de stad een van de belangrijkste textielsteden ter wereld. Er werkten ruim 50.000 mensen direct in de textielindustrie. Die industrie liet dan ook veel sporen na, onder andere in de vorm van zeer moderne woonwijken en fabrieken door de gehele stad. In de jaren zestig is de industrie verloren gegaan. Textiel bepaalde wel de levensloop van de architectuur van de stad.

Randvoorwaarden
Ontwerpen voor nieuwbouw binnen een historisch stadscentrum vergt kennis, communicatie skills en gevoel voor de omgeving. Randvoorwaarden zijn er altijd. In het geval van Noorderhagen waren dat de hoogte van het gebouw, maar ook het rustige natuurlijke kleurpallet en de hoogwaardige kwaliteitseis wat betreft de architectuur. Met aandacht en precisie kan een architect alle wensen en voorwaarden samenbrengen.

Locatie
Enschede
Opdrachtgever
Flim Bouwconsultancy
Jaar
2018
Status
Opgeleverd
Team
Dianne Maas Flim, Martijn Woldring, Thomas Rosema
Oppervlakte
950 m²

Façade als Hollands handwerk

 

Fietsend langs de façade van Noorderhagen, krijg je een glimp mee van de identiteit van Enschede als textielstad. De gevels vullen de skyline van Enschede mooi aan.