Woonhuis, Leermens

In Leermens stond een karakteristieke jarendertigwoning met zware bevingsschade. De opdracht voor transformatie startte met een eerste gesprek. We vroegen de bewoners waar ze het liefst oud wilden worden. ‘Hier’, klonk het heldere antwoord. Zo startte een operatie om van schade schoonheid te maken. Het huis staat op de rand van de wierde, onder de bomen van de naastgelegen middeleeuwse Donatuskerk en maakt onderdeel uit van het beschermde dorpsgezicht.

Droomhuis
De bewoners grepen de versterkingsopgave aan om hun woonwensen in de rigoureuze verbouwing te integreren. Binnen de karakteristieke buitenschil heeft de woning een complete metamorfose ondergaan. Op basis van de wensen van de bewoners ontstond een nieuw woonplan voor hun droomhuis om samen oud in te kunnen worden. Op de begane grond een slaapkamer met badkamer aan de rustige zijde. Het schildersatelier werd geintegreerd in de woning op de verdieping.

Noorderlicht
De enige zichtbare ingreep aan de buitenzijde is de overhoekse dakkapel. Samen met de grote vide over twee lagen ontstond zo een gevoel van overdaad aan ruimte en daglicht in de woning. De overhoekse ingreep biedt de bewoners een spectaculair uitzicht op het Groninger landschap en haalt het noorderlicht in huis. Dat licht creëert ook de perfecte condities voor het schildersatelier op de verdieping.

Versterken = verfraaien
Het verhaal van de versterking is als een zichtbare laag aan het woonhuis toegevoegd. De staalconstructie is op heel zorgvuldige wijze geïntegreerd in de woning. Op sommige plekken onzichtbaar in de wand, op andere plekken is de staalconstructie zwart geschilderd en maakt deze nadrukkelijk onderdeel uit van de ruimte.

Custom made
Aan de buitenzijde is het karakter van de woning bijna ongewijzigd gebleven. Alleen de transparante overhoekse dakkapel verraadt iets van de grondige transformatie die er in dit huis heeft plaatsgevonden. De loftachtige plattegrond is als een maatpak voor de bewoners vormgegeven. De grote vide, het uitzicht en het daglicht geven deze kleine woning een groots gevoel.

Je thuis voelen
‘Een huis is meer dan een constructie en stenen. Het gaat ook over geborgenheid: je thuis voelen op de plek. Zeker bewoners die aardbevingsschade hebben opgelopen, hebben daar recht op’, bepleit Dianne Maas-Flim. En precies dat geloof bezorgde haar begin 2021 de functie van bouwmeester Versterking bij de Gemeente Groningen. De versterkingsoperatie is hét moment om tegelijkertijd gekoesterde woonwensen in vervulling te laten gaan.

Locatie
Leermens
Opdrachtgever
Particulier
Jaar
2019
Status
opgeleverd
Team
Dianne Maas Flim, Martijn Woldring, Thomas Rosema
Fotografie
Harry Cock

Tot droomhuis getransformeerd

 

Een woonhuis met bevingsschade transformeren in Leermens? Dat levert prachtige leefruimtes op. Plus een atelier met uitzicht op de weides. Door mensgerichte architectuur is het na beven hier heerlijk leven.

Extraordinary
transcendent spaces for
all people and places.

De beste schets, het langste gesprek

 

De start van elke goede schets is een goed gesprek met de mensen die in de tekening gaan leven. Zodat schoonheid, verhaal en droom vertaald worden in het ontwerp.