Het nieuwe door MINT getransformeerde Arke pand

Arke Pand

In het hartje van Enschede stond al jaren het onooglijke oude Arke pand. Sinds 2001 stond het pand met de oranje accenten leeg. Overgroeid met planten en met ingegooide ruiten was het een doorn in het oog van het Enschedese centrum. Een duurzame transformatie betekent het opwaarderen van een gebouw naar de 21ste eeuw in isolatie, installatie, comfort en architectuur. Zo verandert het vervallen pand tot parel in het centrum.

Duurzame transformatie
De bestaande constructie is optimaal benut om het kantoorpand op duurzame wijze te transformeren tot eigentijdse woningen in verschillende formaten. Door zo min mogelijk te slopen van het bestaande betonskelet en gebruik te maken van de kwaliteiten van het pand, blijft de oorsprong zichtbaar.

Ruimte voor groen
Er is optimaal gebruik gemaakt van dat wat er al was en zo min mogelijk nieuw bijgebouwd. Zo ontstaat er ruimte voor een groene binnentuin, die aansluit op het park. Het dakoppervlak van het gebouw wordt bekleed met een combinatie van sedumbeplanting en zonnepanelen. Door de buitenruimtes tegen het gebouw aan te plaatsen, ontstaan zonnige balkons die het gebouw een levendig karakter geven.

Diversiteit in wonen
Het ontwerp bestaat uit een grote verscheidenheid aan verschillende woningtypes. Met grondgebonden stadsvilla’s, penthouses en appartementen in verschillende formaten is er in dit nieuwe woongebouw voor meerdere types woningzoekenden een huis te vinden.

Optimale woonbeleving
De oriëntatie van elke woning verschilt. Grote delen zijn zowel gericht op de straatzijde als op het groene binnenterrein. Maar er zijn ook woningen die zich bijvoorbeeld meer op de kant van de stad richten. Deze woningen hebben ook hun voordeuren aan de straat en zorgen zo voor een levendig straatbeeld.

Gelaagde gevel
Het ontwerp bestaat uit een gelaagdheid van verschillende elementen die de schaal van het gebouw verkleinen. Zo zijn er erkers aan de gevel geplaatst om de lange gevel op te breken in verschillende kleinere delen. Met hogere gevelopeningen op de begane grond krijgt het pand een aansluiting met de straat en ontstaat variatie in de gevel. De toepassing van verschillende metselwerkverbanden zorgt voor een patchwork van metselwerkstructuren over het gehele gebouw. Arke pand is van verval tot parel gepoetst.

Locatie
Enschede
Opdrachtgever
Flim Bouwconsultancy
Jaar
2021
Status
Opgeleverd
Team
Dianne Maas Flim, Martijn Woldring, Denise Oost, Thomas Rosema
Fotografie
Jordi Huisman
Oppervlakte
5.500 m²

Oude Situatie

Nieuwe Situatie