Hotel de Eendracht

Waddinxveen heeft een rijke historie in de turf-, papier- en meubelindustrie. Met de voormalig Maalderij, de Eendracht, als belangrijk herkenningspunt en referentie aan dit industrieel verleden. Het vernieuwen van deze plek vraagt om een precieze aanpak. Een aanpak die de geschiedenis meeneemt en zorgvuldig een nieuwe laag toevoegt aan deze context.

Het nieuwe gebouw wordt een hotel voor mensen die veelal reizen voor hun werk. Deze doelgroep geeft de nieuwe functie een verbinding met het industriële en werkende verleden van de plek. Het nieuwe gebouw is een ode aan de plek en de geschiedenis van het industriële verleden van Waddinxveen. De drie volumes, het voorgebouw, schakelgebouw en achtergebouw vormen samen het nieuwe hotel. Het voorgebouw wordt een precieze interpretatie van de oude Maalderij, met vergelijkbare versieringen van de gevel, hergebruik van de bestaande ornamenten en bakstenen.

Het schakelgebouw wordt de verbinding en de ademruimte tussen het voor- en achtergebouw en het achtergebouw is een moderne interpretatie van de maalderij. Hetzelfde oog voor detail, aandacht en ambacht dat aan de originele maalderij is gegeven wordt ook verwerkt in de nieuwe Hotel. Waardoor de nieuwe gebouwen een eenheid vormen, het verhaal van de plek vertellen, een herkenning blijft voor de stad en een prachtige kwaliteit geeft plek langs de Gouwe naast de Hefbrug.

Locatie
Waddinxveen
Opdrachtgever
Havenstad Participaties
Jaar
2023
Status
In Ontwikkeling
Team
Dianne Maas Flim, David Tol, Joanne Kridiotis, Thaïs Zuchetti, Tjeerd Steenhuis
Installatieadviseur, Geluidsadviseur, Brandadviseur
INNAX
Constructeur
NAP Ingenieurs
Materiaaladviseur
AMA - De Nis
Mobiliteitsadviseur
Advier
Visualisatie
Marlon Regien

Industrialisatie

De ligging van Waddinxveen aan de Gouwe en de aanwezige bedrijvigheid van (vervenings-, tras- en papier) molens ontstond in 1900-1940. Een opkomende industrialisatie dat er vele fabrieken werden gerealiseerd. Vooral langs de Gouwe, maar ook in het dorp. Veel fabrieken houden verband met de meubelindustrie, wat in het verlengde ligt van de papier- en houtnijverheid die eind 19e eeuw op gang kwam.

De Eendracht

De Coöperatieve Meelmaalderij aan de Brugweg gerealiseerd tussen 1903-1905. kent een Hollands-Renaissancestijl, typerend voor de fabrieksbouw uit deze periode (begin 20e eeuw). 

Kenmerkend voor de representatieve bouwstijl zijn de versieringen van de gevels en boven de ramen. Daarnaast zijn de hoektorentjes en ingang extra benadrukt. 

Configuratie

De oude maalderij heeft in de loop der jaren verschillende vormen gekend. Wanneer we deze afpellen tot de basis vorm komen er drie hoofdvormen tevoorschijn: de oorspronkelijke maalderij, een industrieel volume in het noorden en een oost-west gebouw dat de twee hoofdvolumes verbindt.

 

 

Ons nieuwe gebouw zet deze traditie voort. Waarin de bestaande maalderij wordt geïnterpreteerd als belangrijkste ankermassa, dit is het gezicht van het gebouw, dat de bezoekers begroet en een sfeer uitstraalt naar de straat en zijn omgeving.

Net als bij de oorspronkelijke indeling wordt een oost-west georiënteerd volume de schakel tussen het voor- en achtergebouw.

Gevel Concept

In het ontwerpend onderzoek hebben wij verschillende strategieën en configuraties getest. We zijn tot de conclusie gekomen dat het nieuwe gebouw een vorm van ademruimte nodig heeft. Iets dat de uitgesproken architectuur van het voorgebouw scheid van het achtergebouw. Een zone die ervoor zorgt dat beide gebouw tot hun recht komen. Een schakelgebouw, dat bijna als een achtergrond voor het voor- en achterdeel fungeert.

Oorsprong

De originele Eendracht heeft een prominenten geschiedenis en staat op een belangrijke plek. Om het nieuwe gebouw op zijn plek te verankeren is het belangrijk om terug te kijken naar de oorsprong van de Maalderij en welke ontwerpkeuzes en zijn gemaakt.

 

 

Op deze manier herinterpreteert het nieuwe gevelontwerp de Renaissance oorsprong van de maalderij en behoudt het belangrijke elementen en karakteristieken die in de loop der tijd verloren zijn gegaan. Pilasters met ornamenten, een plint, latei, rollaag, symmetrie en proporties worden benadrukt in het nieuwe ontwerp.

Interpretatie Elementen

Belangrijke ingrediënten van de bestaande gevel komen terug in de nieuwe gevel, op een eigentijdse maar historisch verantwoorde manier. Waar mogelijk worden de bestaande ornamenten gerestaureerd en hergebruikt in het nieuwe ontwerp. 

 

 

 

Op deze manier heeft de nieuwe gevel een sterke relatie met de maalderij (en haar originele architecturale elementen), zonder een kopie ervan te worden. Er wordt een nieuwe laag toegevoegd aan de rijke geschiedenis van de locatie, door voort te bouwen op de karakteristieke architectuur van de plek

Voorgebouw

Zoals de originele Eendracht is het voorgebouw verrijkt met versieringen van de gevels en versieringen boven de ramen, maar ook het hergebruiken van de bakstenen, de hoekstenen en het extra benadrukken van de torentjes en de ingang zijn een directe link aan het verleden van de Maalderij.

Schakkelgebouw

Het schakelgebouw heeft een belangrijke functie in de compositie als verbinding tussen oud en nieuw. 

Het schakelgebouw heeft de functie om afstand, de ademruimte, te maken tussen de architectuur van het voor- en achtergebouw.

De architectuur van het gebouw is minimalistisch en heeft de uitstraling van een monoliet.  Het sluit in zijn expressie aan op het voor- en achtergebouw, maar heeft zijn eigen ingetogen karakter.

Achtergebouw

Het achtergebouw is een moderne interpretatie van het voorgebouw. Waarin vormen en ornamentiek een nieuwe interpretatie hebben gekregen en niet de concurentie aan gaan met het voorgebouw. Dit is bijvoorbeeld te zien in de keuze voor de gevelsteen, dit is een contrasteerde lichte kleur t.o.v. het voorgebouw.