Helpman

Op het terrein aan de Helper Westsingel in Groningen is sinds 1909 een Hoefijzerfabriek gevestigd. Samen met Dura Vermeer uit Hengelo maakten we een stedenbouwkundig plan voor herontwikkeling. De originele elementen van deze in Amsterdamse school en Art Deco stijl gebouwde fabriek zijn in de loop der tijd verloren gegaan. In het nieuwe stedenbouwkundige plan worden deze kenmerkende elementen teruggebracht.

Sociale cohesie
Het plan bestaat uit twee delen. Een appartementenblok waarmee het bestaande bouwblok wordt afgemaakt en een invulling met rijwoningen en groen dat aansluit bij de groene structuur die zich in dit bouwblok bevindt. Het geheel wordt met elkaar verbonden via onderdoorgangen, waardoor een voetgangersvriendelijk en autoluw woongebied ontstaat. In dit gebied zijn verschillende kleinschalige woonerven te vinden. Dit zorgt voor een prettige woonomgeving en draagt bij aan de sociale cohesie van deze nieuwe wijk.

Flexibiliteit door formaat
De rijwoningen hebben voortuinen met gemetselde erfafscheidingen en houten accenten met erkers in de gevels. De parkeerplaatsen zijn geïntegreerd in het bouwblok en kunnen worden uitgebreid tot garages met bijvoorbeeld een bovenliggend atelier in de achtertuin van de woning. Alle woningen vallen hier in een stramienmaat van 4,5 meter, zodat er in de kelder twee parkeerplaatsen passen. Op de verdiepingen zijn verschillende types woningen in te passen. De gekozen beukmaat laat een grote flexibiliteit aan woonprogramma toe.

Locatie
Groningen
Opdrachtgever
Dura Vermeer Bouw Hengelo BV
Jaar
2019
Status
Verwerveringsstudie
Team
Dianne Maas Flim, Martijn Woldring, Thomas Rosema
Oppervlakte
12.400 m²

Oude arbeid zichtbaar

In het stedenbouwkundig plan voor de herontwikkeling van de oude hoefijzerfabriek komen de originele elementen van deze in Amsterdamse school en Art Deco stijl gebouwde terug. Zo ontstaat in de Groninger wijk Helpman een kleurrijk nieuw gebied, met connotatie naar de oorspronkelijke arbeid in de fabriek.

Concept GIF van ontwerp Wonen in Helpman

GIF over stedenbouwkundige analyse van Helpman locatie
Axometrie wonen in helpman Groningen met referentie afbeeldingen
Geschiedenis locatie Helpman