Duurzame transformatie Arke pand

Functie:

Wonen

Locatie:

Deurningerstraat, Enschede

Opdrachtgever:

FLIM bouwconsultancy

Oppervlakte:

5.500m²

Voor een centrumlocatie in Enschede hebben we het ontwerp gemaakt voor de transformatie van het voormalige Arke pand. De bestaande constructie wordt optimaal benut om het kantoorpand op duurzame wijze te transformeren tot eigentijdse woningen in verschillende formaten.

Het nieuwe ontwerp gezien vanuit de lucht

Diversiteit in wonen:

Het ontwerp bestaat uit een grote verscheidenheid aan verschillende woningtypes. Met grondgebonden stadsvilla' s, penthouses en appartementen in verschillende formaten is er in dit nieuwe woongebouw voor elke doelgroep een plaats te vinden. 

Variatie in woningtypes

Duurzame transformatie:

Een duurzame transformatie van het pand betekent het opwaarderen van het gebouw naar de 21ste eeuw in isolatie, installatie, comfort en architectuur. Dit doen we door zo min mogelijk slopen van het bestaande betonskelet en gebruik maken van de bestaande kwaliteiten van het pand.

Het bestaande gebouw

Ruimte voor groen:

Door optimaal gebruik te maken van het bestaande gebouw en zo min mogelijk nieuw bij te bouwen ontstaat ruimte voor een groen binnengebied aansluitend op het park. Ook al het dakoppervlak van het gebouw wordt bekleed met een combinatie van sedumbeplanting en zonnepanelen.

Groen binnengebied

Benutten van de bestaande structuur:

Door de buitenruimtes tegen het gebouw aan te plaatsen ontstaan zonnige balkons die het gebouw een levendig karakter geven.

Buitenruimtes aan de bestaande structuur

Optimale woonbeleving:

De oriëntatie van de woningen verschilt, grote delen zijn zowel gericht op de straatzijde als het binnengebied maar er zijn ook woningen die zich bijvoorbeeld meer op de stedelijke zijde richten. Deze woningen hebben ook hun voordeuren aan de straat en zorgen zo voor een levendig straatbeeld.

wonen aan de straat

Gelaagde gevel:

Het ontwerp bestaat uit een gelaagdheid van verschillende elementen die de schaal van het gebouw verkleinen. Zo wordt door erkers aan de gevel bij de Doctor Benthemstraat te plaatsen de lange gevel opgebroken in verschillende kleinere delen. Met hogere gevelopeningen als verbijzondering op de begane grond krijgt het pand een aansluiting met de straat en ontstaat variatie in de gevel.

 

 

Variatie in de gevel

Patchwork van metselwerkstructuren:

De toepassing van verschillende metselwerkverbanden zorgt voor een patchwork van metselwerkstructuren over het gehele gebouw. Daarnaast zorgen de variatie in raamopeningen en de verschillende balkons voor een gelaagde uitstraling. Dit zorgt gezamelijk voor een verfijnd detailniveau op alle schalen.

gelaagdheid op detailniveau

Gerelateerde projecten

De Rots

Enschede

Bulthuis Groningen

Groningen

Transformatie OBA de Bijlmer

Bijlmerplein Amsterdam

Dorpshuis Duivendrecht

Duivendrecht