aardbevingsbestendige transformatie Woonhuis

Functie:

Wonen

Locatie:

Leermens

Programma:

levensloopbestendige woning en atelier

Oplevering:

2019

Uitvoering:

Van Wijnen

Fotografie:

Harry Cock

In opdracht van de bewoners maakte MINT Architecten het ontwerp voor de versterking en verbouwing van het karakteristieke woonhuis in Leermens.

'We hebben iets negatiefs omgebogen naar iets positiefs'

Wil je meer weten over de ervaringen van de bewoners? via de bovenstaande link vind je een artikel over het ontstaan van deze woning: 

complete transformatie

De karakteristieke jarendertigwoning staat op de rand van de wierde, onder de bomen van de naastgelegen middeleeuwse Donatuskerk en maakt onderdeel uit van het beschermde dorpsgezicht.

De bewoners hebben de versterkingsopgave voor hun zwaar beschadigde woning aangegrepen om hun woonwensen in de rigoureuze verbouwing, die nodig was voor de versterking, te integreren.

zichtlijnen en licht

Samen met de opdrachtgever hebben we hun woning opnieuw uitgevonden. Binnen de karakteristieke buitenschil heeft de woning een complete metamorfose ondergaan. In het kader van toekomstbestendigheid heeft er een verschuiving van programma plaatsgevonden. Hierbij is binnen het bestaande volume op de begane grond een slaapkamer met badkamer gerealiseerd aan de rustige zijde. Een andere wens van de bewoners: het integreren van het schildersatelier in de woning heeft zijn plek op de verdieping gekregen.

Een logisch ontwerp

De enige zichtbare ingreep aan de buitenzijde is de overhoekse dakkapel. Deze dakkapel vervangt de twee oude kleinere dakkappellen. 

een wijds uitzicht

De overhoekse dakkapel in combinatie met een grote vide over twee lagen zorgen voor een gevoel van overdaad aan ruimte en daglicht in de woning. De overhoekse ingreep biedt de bewoners een spectaculair uitzicht op het Groninger landschap en haalt het noorderlicht in huis. De ingreep creëert zo de perfecte condities voor het schildersatelier op de verdieping.

Het verhaal van de versterking is als een zichtbare laag aan het woonhuis toegevoegd. De staalconstructie is op heel zorgvuldige wijze geïntegreerd in de woning. Op sommige plekken onzichtbaar in de wand, op andere plekken is de staalconstructie zwart geschilderd en maakt deze nadrukkelijk onderdeel uit van de ruimte.

De karakteristieke woning is aan de buitenzijde bijna ongewijzigd gebleven. Alleen de transparante overhoekse dakkapel verraadt iets van de grondige transformatie die er in dit huis heeft plaatsgevonden. De loftachtige plattegrond is als een maatpak voor de bewoners vormgegeven. De grote vide, het uitzicht en het daglicht geven deze kleine woning een groots gevoel.

verbinding door een vide

Gerelateerde projecten

Stedenbouwkundig plan Jullensblok

Groningen

Boerderij Blaauw

Weiwerd

Duurzaam schuurhuis

Dalen

Bulthuis Groningen

Groningen