OBA Osdorp

In de openbare bibliotheek in Osdorp draait het niet meer om boeken, maar om mensen. Het gebouw biedt ruimte voor ontmoeting en samenwerking. In een wijk vol diversiteit geeft de bibliotheek nu ruimte aan maatschappelijk belangrijke thema’s. Tot dit jaar stond op de begane grond van theater De Meervaart een ouderwets boekenmagazijn. Donker, benauwend en eendimensionaal. Om de bibliotheek naar de wensen van het nu te vormen, is de focus verlegt op mensen.

Living apart together
Waar woningen kleiner worden, groeit de behoefte aan plekken om te studeren, te werken, te lezen of elkaar te ontmoeten. OBA werkt in haar bibliotheken graag samen met partners. In Osdorp is dat TechGrounds, een organisatie die jongvolwassenen zonder diploma een gratis ICT-opleiding geeft. Deze organisatie kreeg een plek in het gebouw, deels overlappend met de bibliotheek en deels apart ervan.

Het hele gebouw een reset
Soms gaat het bij een succesvol project dus niet zozeer over de architectuur,
maar meer om een totale update van de functie van een gebouw. In de aanloop naar de bouw van een grote nieuwe bibliotheek kreeg MINT de opdracht de oude bibliotheek in Osdorp tijdelijk te transformeren. Het moest niet alleen een mooiere, fijnere plek worden, maar direct een kwartiermaker voor de bibliotheek van de toekomst zijn. Het kader voor de transformatie was uitdagend: weinig tijd, een beperkt budget en het huisvesten van twee verschillende partijen met elk hun eigen wensen en behoeften.

Ter plekke vormgeven
De transformatie kreeg vorm in een intensief, integraal proces. Daarbij schoven beide partijen en de aannemer aan. Door goed te luisteren, wensen uit te werken, modellen te bestuderen en keuzes te maken, werd het plan in korte tijd concreet. Het gedateerde boekenmagazijn werd omgetoverd tot het dynamische hart van het gebouw. Underlayment en tweedehands tapijttegels bleken niet alleen praktisch, maar voegen waarde aan het gebouw toe. Door hoge boekenkasten weg te halen en het systeemplafond te verwijderen, creëerden we ruimte. Met veel groen ontstond er een huiselijke sfeer. Gesloten, hokjes zijn geopend met behulp van glazen wanden, waardoor lange doorzichten ontstonden. Ruimtes lopen nu in elkaar over, waardoor de toegankelijkheid groter is.

Flexibiliteit
Hoe verenig je de wensen van twee partijen in één gebouw? Door als architect als smeerolie te fungeren… De bibliotheek wilde toegankelijkheid uitstralen. TechGrounds dacht, met het oog op hun jonge doelgroep, vooral aan een moderne, hippe sfeer. MINT bracht de partijen bij elkaar en de dialoog op gang. Daardoor is deze OBA nu multifunctioneel en flexibel te gebruiken. Er zijn intieme overlegplekken, grote trainingsruimtes en er is een maakplaats. De centrale ruimte heeft leestafels, maar kan ook gebruikt worden voor presentaties. Stoelen, tafels en banken worden vrij door de ruimte verplaatst, net waar de situatie om vraagt.

Locatie
Amsterdam Osdorp
Opdrachtgever
Openbare Bibliotheek Amsterdam
Jaar
2019
Status
Opgeleverd
Team
Dianne Maas Flim, Thomas Rosema
Fotografie
Kees Hummel
Oppervlakte
1075 m²

Nieuwe plattegrond OBA Osdorp door MINT Architecten