OBA Bos en Lommer

Een bibliotheek heeft een belangrijke sociale functie. Zeker in een kleurrijke wijk als Bos en Lommer, waar veel culturen samenleven en men vaak met meer mensen in gemiddeld wat kleinere woningen woont. De bibliotheek heeft een verbindende rol en functioneert als huiskamer, studieruimte, of werkplek.
Twee bestaande winkelpanden aan de Bos en Lommerweg zijn intensief getransformeerd tot een bibliotheek nieuwe stijl.

Buitenshuis je huiswerk maken
Deze OBA wil een gemoedelijke en moderne bibliotheek zijn met huiskamersfeer. Een plek waar je rust en concentratie kan vinden buitenshuis.
Jong en oud ontmoeten elkaar in het open leescafé. Werken en studeren kan er aan de talrijke computerwerkplekken. Kinderen doen hun eerste boekervaringen op in de prentenboekenhoek. Buurtbewoners die de taal willen leren kunnen dat hier doen.

Zin om te lezen
De bibliotheek is opgedeeld in drie zones: voorin de leesbar, zichtbaar en transparant aan de Bos en Lommerweg. Als etalage en aantrekkelijke campagne voor het lezen van de boeken uit de collectie. In het midden is er de blackbox met concentratiewerkplekken en leenfaciliteiten. Achterin de ruimte bevinden zich een grote leestafel, de collectie boeken en een flexibele groepsruimte onder een grote lichtstraat.

Locatie
Amsterdam
Opdrachtgever
Openbare Bibliotheek Amsterdam
Jaar
2016
Status
Opgeleverd
Team
Dianne Maas Flim, Lamia Towalski
Fotografie
Stijn Poelstra