Axometrie van project Jullensblok uitgevoerd door MINT Architecten

Jullensblok

De kunst van herontwikkeling is om de karakteristieke dingen te bewaren en nieuwe lagen toe te voegen. Zo maakte MINT het stedenbouwkundige ontwerp voor de herontwikkeling van Helpman Noord, een wijk in Groningen Zuid en voormalige industrie locatie. Jullensblok heet het plan. Een voormalig fabriekspand en een monumentaal schoolgebouw worden in het plan behouden. Zo blijft het mooie van de industriële historie nog zichtbaar.

Draaien doet wonderen
Door de volumes ten opzichte van de bestaande bebouwing te draaien ontstaat een ontspannen binnengebied met verschillende zones, zitjes en sportplekken. De maat en schaal van de volumes zijn zorgvuldig gekozen en borgen het kalme karakter. In het nieuwe parkachtige gebied staan verschillende monumentale bomen en het vertakt in alle richtingen naar de omliggende wijk.

Vriendelijk Grensgebied
Het plan ligt op de grens tussen Helpman en de Wijert en bestaat uit zes bouwblokken met een hoogte van drie tot zeven bouwlagen in een groen en autoluw binnenterrein. Onder dit terrein ligt een gezamenlijke parkeergarage waar vanuit de verschillende woongebouwen bereikbaar zijn.
De bebouwingshoogte zoekt aansluiting op beide wijken en de bouwblokken klimmen in deze overgang langzaam omhoog. Zo ontstaat er een geleidelijke overgang tussen verschillende werelden die de bestaande bebouwing aan weerskant in zijn waarde laat.

Locatie
Groningen
Opdrachtgever
Velboom vastgoed & Flim bouwconsultancy
Jaar
2019
Status
Voorlopig Ontwerp
Team
Dianne Maas Flim, Thomas Rosema, Denise Oost
Oppervlakte
22.900 m²