Foto door Harry Cock van Dijkbalkon in Lauwersoog ontworpen door MINT Architecten en partner Melle Koot

Dijkbalkons

Het duo dijkbalkons prijkt sinds een paar jaar aan de Waddenzee bij Lauwersoog. Ze zijn onderdeel van de belevingsroute Lauwersom. We ontwikkelden ze samen met Studio Melle Koot om Unesco werelderfgoed De Wadden en het Lauwersmeer in belevenis meer samen te brengen. Vanaf de balkons staat met name de zoetwaterkant centraal.

Ode aan een schone zee
De identiteit en geschiedenis van Lauwersoog is getekend door de visserij. De drie grote fuiken hangen als uitvergrootte palingnetten boven de dijk. De netten nodigen uit om in te klimmen. Zo voel je hoe het is gevangen te zijn als vis. Vanuit de netten geniet je van het spectaculaire uitzicht over het Lauwersmeer. Een van de drie fuiken is uitgevoerd in een patchwork van resten van verschillende visnetten. Het staat symbool voor alle resten van netten die in zee achterblijven en bijdragen aan de vervuiling van de oceaan.
Zo herinnert het ons aan het belang van een schone zee.

Klimmen voor het uitzicht
Via de betonnen trappen die spelenderwijs de dijk op meanderen kun je van de haven de dijk beklimmen om van het uitzicht te genieten. Is dit kunst of architectuur? Bekijk ook ons ontwerp voor het tweede balkon. Of kom naar Lauwersoog en beleef de schoonheid van het gebied zelf.

Locatie
Lauwersoog
Opdrachtgever
Gemeente de Marne
Jaar
2018
Status
Opgeleverd
Team
Dianne Maas Flim, Martijn Woldring
Partner
Studio Melle Koot
Uitvoering
Huck Torimex BV
Fotografie
Harry Cock
Foto door Harry Cock van Dijkbalkon in Lauwersoog ontworpen door MINT Architecten en partner Melle Koot