Foto door Harry Cock van Dijkbalkon in Lauwersoog ontworpen door MINT Architecten en partner Melle Koot

Dijkbalkons

Door de twee dijkbalkons worden nu vanaf de dijk bij Lauwersoog het Unesco werelderfgoed De Wadden en het Lauwersmeer in belevenis met elkaar verbonden. Zoet en zout water samengebracht door één ontwerp dat samen met Studio Melle Koot in 2015 als een soort landart-architectuur vooral de zoetwaterkant centraal stelt.

Het verhaal van de visserij
Vanaf de eerste schetsen stond de referentie naar de visserij als een paal boven water. De visserij is een belangrijk onderdeel van de historie en de identiteit van Lauwersoog. Dit dijkbalkon is vormgegeven als een uitvergrootte palingtrommel. Het balkon richt zijn vizier op het Lauwersmeer en kadert het uitzicht. De binnenkant van de trommel heeft een tekening die de palingtrek vanuit de paaigronden in de Sargassozee symboliseert.

De trap op!
Belangrijk onderdeel van het ontwerp van de Dijkbalkons vormen de betonnen trappen die spelenderwijs de dijk op meanderen en de haven met de dijk verbinden. De trappen op zichzelf zijn verblijfsplekken waar je heerlijk op kunt zitten met schitterend uitzicht op de haven en het Lauwersmeer. Bekijk ook ons ontwerp voor het andere balkon.

Locatie
Lauwersoog
Opdrachtgever
Gemeente de Marne
Jaar
2018
Status
Opgeleverd
Team
Dianne Maas Flim
Partner
Studio Melle Koot
Uitvoering
Huck Torimex BV
Fotografie
Harry Cock
Foto door Harry Cock van Dijkbalkon in Lauwersoog ontworpen door MINT Architecten en partner Melle Koot