Tijdelijke transformatie OBA Osdorp

Functie:

Bibliotheek

Locatie:

Amsterdam

Opdrachtgever:

OPENBARE BIBLIOTHEEK AMSTERDAM

Oppervlakte:

1075m²

Oplevering:

2019

Fotografie:

Kees Hummel

De bibliotheek in Amsterdam Osdorp was toe aan een upgrade. Omdat de OBA over een aantal jaren verhuisd naar haar nieuwe locatie is deze upgrade voor relatief korte tijd. Daarom heeft MINT een snelle tijdelijke transformatie ontworpen.

transformatie

De nieuwe bibliotheek geeft vorm aan de samenwerking tussen OBA en Techgrounds. Beide gebruikers delen in de nieuwe bibliotheek de meeste voorzieningen en ruimten. Dit vraagt om een flexibele inrichting van het pand waardoor er een eigentijdse, multifunctionele en levendige bibliotheek ontstaat.

flexibele inrichting

De samenwerking tussen OBA, Techgrounds, MINT en Wim Brouwers resulteerde in een hands-on proces. Waarbij er tijdens de bouw nog ontworp keuzes gemaakt konden worden hierdoor er een samenhangend geheel ontstaan.

flexibel gebied

Vanwege de samenwerking tussen de bibliotheek en Techgrounds is er een grote behoefte aan flexibiliteit. Om dit te verwezenlijken hebben we een flexibel middengebied ontworpen waarmee de ruimte kan worden afgesloten d.m.v. een gordijn.

opgedeeld flexibel gebied

Daarnaast heeft ieder ook zijn eigen ruimtes zoals de leslokalen van Techgrounds.

leslokalen techgrounds

Omdat dit een tijdelijke transformatie is hebben we gekozen om zo veel mogelijk te werken met bestaande materialen en makkelijk te verwerken materialen. Dit houdt in dat we bijvoorbeeld de vloer hebben hergebruikt en demontabele werk/studeerplekken hebben ontworpen. Dit zorgt ervoor dat de transformatie duurzaam, flexibel en demontabel is.

materialen

Gerelateerde projecten

Het Groningse hof

Groningen

Dorpshuis Oosterhesselen

Oosterhesselen

Duurzame Transformatie Woonboerderij

Onnen

Transformatie Detakerk tot woningen

Enschede