Transformatie Technische School

Functie:

Kantoren, Horeca, Wonen

Locatie:

GRONINGEN

Opdrachtgever:

Dura Vermeer Hengelo B.V.

Programma:

47 woningen, Horeca, Kantoren en Sportvoorzieningen

Oppervlakte:

12.270 m²

Fase:

Onderzoek

De technische School in de wijk Helpman in Groningen is in 1972 ontworpen door J.J.M. Vegter. Het gebouw is een gemeentelijk monument en een mooi voorbeeld van modernistische wederopbouwarchitectuur. Het gebouw is niet meer in gebruik als school en wordt verkocht. De visie van de gemeente voor deze locatie biedt ruimte voor een transformatie naar wonen.

De school in aanbouw in 1972

Het plan is ontwikkeld in samenwerking met Dura Vermeer Hengelo. Deze samenwerking is ontstaan door de gezamelijke ambitie om een bijdrage te leveren aan de woningbouwopgave in Groningen en de ambitie om de woon en leefkwaliteit van deze nieuwe ontwikkelingen te verbeteren!

Een vogelvlucht van de school

Het bestaande gebouw bestaat uit verschillende vleugels die allemaal een ander karakter hebben en andere kansen bieden. Mint heeft per bouwdeel de mogelijkheden onderzocht, dit resulteert in een plan dat uitgaat van de kracht van het huidige gebouw en dit optimaal benut voor de nieuwe bestemming. 

Kansen in het huidige pand

Het nieuwe ontwerp bestaat uit een grote verscheidenheid aan woningtypes, kantoren, horeca en een kleedruimte die allemaal in de bestaande structuur van het pand worden ingepast. Naast het bestaande gebouw wordt op de locatie van de gymzaal een nieuw appartementengebouw toegevoegd. In dit gebouw zijn de benodigde parkeerplaatsen te vinden in combinatie met verschillende ruime appartementen. 

isometrie met woningtypes

De voormalige werkplaatsen van de school worden verbouwd tot woningen die maximaal gebruik maken van de hoogte van de ruimte en de bijzondere kapvorm. Dit resulteerd in een aantal ruime grondgebonden woningen met een split level en een ruime woonkamer. De woningen hebben een achtertuin gericht op het nieuwe zuiderpark. 

Doorsnede Atelierwoningen

De voormalig gymzaal van de Technische school wordt opgedeeld in verschillende woningen. Deze woningen maken gebruik van de hoogte van de ruimte en hebben een grote vide aan de zijde van de woonkamer. Elke woning heeft een eigen aangrenzende tuin die vanaf de veranda toegankelijk is.

Doorsnede woning in de gymzaal

Op het dak van de school worden een aantal penthouses toegevoegd. Deze woningen hebben een wijds uitzicht over het Zuiderpark en een ruim dakterras. De dakvorm van deze toevoeging aan het gebouw sluit aan op de karakteristieke kappen van het originele ontwerp.

Aanzicht vanaf de van schendelstraat

Op de locatie van de voormalige gymzaal komt een nieuw appartementegebouw. Onder dit gebouw in de kelder zijn ook de benodigde parkeerplaatsen van het plan te vinden. De woningen zelf hebben rondom balkons met een speels golvend karakter dat goed aansluit bij de groene omgeving van het ontwerp.

Nieuwbouw op de locatie van de gymzaal

Foto Technische school in aanbouw 1972: www.beeldbankgroningen.nl

Gerelateerde projecten

Transformatie Koepelkerk

Onnen

Poort van Coevorden

Coevorden

Brandweer Groningen Airport Eelde

Eelde

Het Groningse hof

Groningen