Transformatie OBA de Bijlmer

Functie:

Bibliotheek

Locatie:

Bijlmerplein Amsterdam

Opdrachtgever:

Openbare Bibliotheek Amsterdam

Programma:

Bibliotheek kantoren en horeca

Oppervlakte:

1500m²

In de Bijlmer wordt een nieuwe vestiging van de OBA gerealiseerd. MINT Architecten maakte voor de tender in samenwerking met Vector-I een plan voor een bibliotheek nieuwe stijl binnen de kaders van de OBA: de wanden voor de boeken, de vloer voor de mensen.

Kenmerkend voor de Bijlmer is de stedenbouwkundige structuur, waarbij het winkel- en verblijfsgebied voor de voetgangers zich op een ander niveau bevindt dan het autoverkeer. Hierdoor heb je altijd te maken met twee straatniveaus.

Dit stedenbouwkundig uitgangspunt is ingezet als motief voor het ontwerp van de bibliotheek, waarbij het boekentheater een centrale plek inneemt. Langs de grote glazen pui wordt binnen een trap gerealiseerd die gelijkloopt met de trap die aan de buitenzijde de twee straatniveaus met elkaar verbindt. De nieuwe trap is tribune, evenementenruimte en leesplek in een.

Tribunetrap

De nieuwe bibliotheek is open, transparant en maximaal flexibel. Hierdoor ontstaat een dynamische ruimte geschikt voor multifunctioneel gebruik. De bestaande patio wordt getransformeerd tot groen hart van het gebouw en kan als leestuin worden ingezet.

Boekentheater

De collectie van de bilbiotheek is te vinden in verreidbare kasten. Zo is de ruimte aanpasbaar naar verschillende situaties en kunnen hier ook activiteiten worden georganiseerd. 

Collectieruimte

Gerelateerde projecten

Green officestrips

Onderzoek

Multifunctionele Kazerne

Onderzoek

Transformatie OBA Molenwijk

Amsterdam Molenwijk

Klokkenplas

Enschede