Koepelkerk

Dianne Maas-Flim, oprichter van MINT Architecten, woont zelf met haar gezin in een architecturaal visitekaartje: de oude Koepelkerk van Onnen. Op duurzame wijze en met respect voor de historie kreeg het voormalige kerkje een nieuwe invulling. De kerk is van binnen eerst tot op het zand afgegraven en vervolgens is er een huis in een huis gebouwd. Deze schil-in-schil techniek past MINT vaker toe bij transformaties. Buiten zie je nog steeds het karakteristieke kerkje, binnen is het een modern woonhuis met alle comfort. Het dorpsgezicht van het boerendorpje Onnen, is in tact gebleven door de ingreep.

Volume naar binnen
De buitenzijde is volledig gerestaureerd en gerenoveerd met respect voor de monumentale waarde van het pand. In de voormalige kerkzaal is een volume geplaatst met daarin alle woonfuncties. Dit volume deelt de ruimte op in een woongedeelte en een kantoorgedeelte. Deze transformatie dient als typisch voorbeeld voor hoe MINT Architecten een transformatie opgave aanpakken. Met scherp oog voor de identiteit van de plek, maar ook op zoek naar comfort, lichtinval, bevingsbestendigheid en klimaatvriendelijkheid.

Zicht en licht
Door houtskeletbouwwanden tegen de bestaande kerkmuren te plaatsen is een goed isolatie aangebracht. Voorzetramen aan de binnenzijde zorgen ervoor dat alle glas in lood kerkramen behouden konden blijven.
Lange zichtlijnen en veel daglicht staan altijd centraal in de ontwerpen van MINT. Twaalf dakramen zorgen voor een zee aan daglicht. Zowel in de woonkamer als in het kantoor ervaar je nog de volledige hoogte van de kerkzaal. Met al dat licht van boven, voelt de ruimte nog steeds bijna religieus aan. In het volume in de kerkzaal is een nieuwe indeling gemaakt door alle functies te clusteren in een blok. Het blok is ingezet als room divider in het lege volume.

Kerk van buiten, woonwerken binnen
Wat is het verhaal van de Koepelkerk? In 1953 is de kerk gebouwd als Gereformeerde Kerk voor Onnen. Het is een eenvoudige, rechthoekige zaalkerk zonder toren. Ernaast een semi-vrijstaande, achthoekige consistoriekamer in traditionalistische vormen. De kerk is een sober werk uit het late oeuvre van de belangrijke Groningse architect Egbert Reitsma (1892-1976) en diens zoon.
Na de vorming van de Protestantse Kerk in Nederland in 2005 is het kerkgebouw Koepelkerk genoemd. Op 16 januari 2011 was de laatste kerkdienst. In 2015 was de oplevering van de kerk als woonhuis en kantoor.

Locatie
Onnen
Opdrachtgever
Particulier
Jaar
2015
Status
Opgeleverd
Team
Dianne Maas Flim
Fotografie
Ronald Zijlstra
Uitvoering
Brands Bouwgroep
Oppervlakte
380 m²

Van kerkzaal naar headspace

 

Lange zichtlijnen en veel daglicht staan centraal in al onze ontwerpen. Bij de de Koepelkerk zie je dit ook: lichte en ruimte om goed in te kunnen werken. Twaalf dakramen zorgen voor een zee aan daglicht. Daardoor ervaar je nog de volledige hoogte van de voormalige kerkzaal.

Warme kerk

 

De wanden van houtskeletbouw zijn tegen de bestaande kerkmuren geplaatst. Zo is het grote gebouw toch goed geïsoleerd. Voorzetramen aan de binnenzijde zorgen ervoor dat alle glas in lood kerkramen behouden konden blijven.

Nieuwe plattegrond project Koepelkerk ontworpen door Dianne Maas-Flim
Nieuwe doorsnede project Koepelkerk ontworpen door Dianne Maas-Flim