Transformatie Klokkenplas

Locatie:

Enschede

Opdrachtgever:

Flim Bouwconcultancy

Programma:

18 Appartementen en 3 commerciële ruimtes

Oppervlakte:

1245m²

In het centrum van Enschede liggen tussen de Haverstraatpassage en de Klokkenplas verschillende winkelpanden die georiënteerd zijn op de Haverstraatpassage. Mint architecten heeft voor deze locatie een ontwerp gemaakt waarin naast deze winkels verschillende woningen worden toegevoegd aan de zijde van de Klokkenplas.

De locatie

De Klokkenplas is een plein in de binnenstad dat wel een impuls kan gebruiken. Het plein wordt nu gevormd door de achtergevels van winkels aan de omringende winkelstraten. Door aan deze achterzijde nieuwe woningen toe te voegen verandert het karakter van het plein, er ontstaat een levendig woonplein en een daklandschap met een groen karakter. 

bestaand en nieuw

Het ontwerp bestaat uit verschillende typen woningen met verschillende afmetingen. Zo zijn er in het plan maisonettes, appartementen met ruime dakerrasen en lichte woningen in het bestaande gebouw, waarmee er voor elke doelgroep een geschikte woning te vinden is.

Verscheidenheid in woningtypes

Het ontwerp zet aan de zijde van de Klokkenplas in op het maken van een levendige woonplek. De huidige gesloten achtergevels worden getransformeerd tot nieuwe voorgevels gericht op het plein. Door de gevelopeningen daar waar het bestaande pand het toelaat maximaal te vergroten ontstaat een relatie tussen de nieuwe woningen en het plein. Met houten elementen en uitkragende balkons wordt deze relatie tussen de woningen en het plein verder aangezet.

Wonen aan de Klokkenplas

Aan de zijde van de Haverstraatpassage is de impact van de toevoeging beperkt. De opbouw springt terug waardoor deze vanaf de winkelstraat niet zichtbaar is. Zo blijven de bestaande historische panden in hun waarde. 

Gevel aan de Haverstraat

Gerelateerde projecten

Dorpshuis Oosterhesselen

Oosterhesselen

Bulthuis Groningen

Groningen

De Maalderij

Waddinxveen

Volksuniversiteit Amsterdam

Amsterdam