Dijkbalkons Lauwersoog #2

Functie:

Publieke Ruimte

Locatie:

Lauwersoog

Opdrachtgever:

Gemeente de Marne

Oplevering:

2018

Fotografie:

Harry Cock

Eind 2015 kreeg de combinatie Studio Melle Koot en MINT Architecten de opdracht om twee dijkbalkons in Lauwersoog te ontwerpen. De dijkbalkons zijn onderdeel van de belevingsroute Lauwersom, waarbij vanaf de balkons met name de zoetwaterkant centraal staat. Middels de balkons worden vanaf de dijk het Unesco werelderfgoed De Wadden en het Lauwersmeer in belevenis met elkaar verbonden.

uitzicht over het lauwersmeer

Vanaf de eerste schetsen stond de referentie naar de visserij als een paal boven water. De visserij is een belangrijk onderdeel van de historie en de identiteit van Lauwersoog. Dit dijkbalkon is vormgegeven als een uitvergrootte palingtrommel. Het balkon richt zijn vizier op het Lauwersmeer en kadert het uitzicht. De binnenkant van de trommel heeft een tekening die de palingtrek vanuit de paaigronden in de Sargassozee symboliseert.

symbool voor de palingvisserij

Belangrijk onderdeel van het ontwerp van de Dijkbalkons vormen de betonnen trappen die spelenderwijs de dijk op meanderen en de haven met de dijk verbinden. De trappen op zichzelf zijn verblijfsplekken waar het heerlijk toeven is met het uitzicht op de haven en het Lauwersmeer. Bekijk hier ook ons ontwerp voor het andere balkon.

TRAPPEN ALS SCHAKEL EN VERBLIJFSPLEKKEN

Gerelateerde projecten

Bibliotheek duivendrecht

Duivendrecht

Boerderij Blaauw

Weiwerd

Tijdelijke transformatie OBA Osdorp

Amsterdam Osdorp

Brandweer Groningen Airport Eelde

Eelde