Dijkbalkons Lauwersoog #1

Functie:

Publieke Ruimte

Locatie:

Lauwersoog

Opdrachtgever:

Gemeente de Marne

Oplevering:

2018

Uitvoering:

Huck Torimex BV

Fotografie:

Harry Cock

Eind 2015 kreeg de combinatie Studio Melle Koot en MINT Architecten de opdracht om twee dijkbalkons in Lauwersoog te ontwerpen. De dijkbalkons zijn onderdeel van de belevingsroute Lauwersom, waarbij vanaf de balkons met name de zoetwaterkant centraal staat. Middels de balkons worden vanaf de dijk het Unesco werelderfgoed De Wadden en het Lauwersmeer in belevenis met elkaar verbonden. 

Waar meer en zee elkaar treffen

Vanaf de eerste schetsen stond de referentie naar de visserij als een paal boven water. De visserij is een belangrijk onderdeel van de historie en de identiteit van Lauwersoog. De drie grote fuiken hangen als uitvergrootte palingnetten boven de dijk. De netten nodigen uit om in te klimmen. Vanuit de netten geniet je van het spectaculaire uitzicht over het Lauwersmeer. Een van de drie fuiken is uitgevoerd in een patchwork van resten van verschillende visnetten. Dit patchwork staat symbool voor alle resten van netten die in zee achterblijven en bijdragen aan de vervuiling van de oceaan.

de netten nodigen uit om te klimmen

Belangrijk onderdeel van het ontwerp van de Dijkbalkons vormen de betonnen trappen die spelenderwijs de dijk op meanderen en de haven met de dijk verbinden. De trappen op zichzelf zijn verblijfsplekken waar het heerlijk toeven is met het uitzicht op de haven en het Lauwersmeer. Bekijk hier ook ons ontwerp voor het tweede balkon.

trappen als schakel en verblijfsplekken

Gerelateerde projecten

Dorpshuis Duivendrecht

Duivendrecht

Boerderij Blaauw

Weiwerd

Mobiel Medisch Team UMCG en Ambulancepost

Eelde

Transformatie OBA Molenwijk

Amsterdam Molenwijk