Boerderij Blaauw

Functie:

Kantoren, Horeca

Locatie:

Brainwierde Weiwerd, Delfzijl

Opdrachtgever:

Groningen Seaports N.V.

Programma:

Flexibele kantoorunits en evenementenlocatie

Oppervlakte:

2000 m²

Fase:

Bestek

In opdracht van Groningen Seaports werkt MINT Architecten aan het ontwerp voor de duurzame transformatie van Boerderij Blaauw. De boerderij, gelegen op de monumentale wierde Weiwerd, krijgt een nieuwe bestemming en gaat ruimte bieden voor kennis en innovatie op deze historische plek.

De locatie

Het voorhuis van de boerderij wordt volledig gerestaureerd en bied ruimte aan kantoren, terwijl de voormalige schuur een volledige transformatie ondergaat en de showcase van de wierde wordt. 

Schuur als showcase

Het programma bestaat uit werken, expositie en horeca. Deze drie programma onderdelen vlechten op natuurlijke wijze door het voorhuis en de schuur heen. Waarbij met het oog op veranderend gebruik in de toekomst de units in de schuur maximaal flexibel worden uitgevoerd.

Circulair bouwen en een energieneutraal gebouw zijn belangrijke uitgangspunten voor het ontwerp. De schuur wordt een grote flexibele expositieruimte die als bufferzone met een tussenklimaat functioneert voor de kantoorunits. 

Duurzaamheidsconcept

De oude gebinten van de schuur blijven staan en worden de dragers van een nieuwe glazen kap. Door te kiezen voor deze glasconstructie komen de monumentale gebinten maximaal tot hun recht.

Mix van oud en nieuw

In het dak zit veel techniek: geïntegreerde zonnecellen, zonwering en te openen delen maken onderdeel uit van het integrale ontwerp van de glaskap. Overdag zorgt het dak voor een bijzondere en lichte werkomgeving waarbij de beleving binnen-buiten centraal staat. 's Avonds licht het dak op en staat de schuur als lantaarn op de wierde.

Een nieuw glazen dak

De kantoorunits in de schuur worden demontabel uitgevoerd in duurzame materialen. Zo kunnen de grondstoffen indien nodig ook weer elders worden gebruikt en heeft het gebouw een minimale impact op het milieu.

Het voorhuis wordt gerenoveerd en gerestaureerd en als het ware in ere hersteld. De wanden van de schuur moeten opnieuw worden opgebouwd. Er is bewust voor gekozen om dit niet opnieuw op te metselen. Enerzijds vanwege het circulaire uitgangspunt en anderzijds omdat we in dit gebied te maken hebben met aardbevingen. De nieuwe schuurwanden worden bekleed met KLP, planken van gerecycled plastic. De verticale planken refereren naar de oude schuur.

Duurzame materialen

Gerelateerde projecten

Transformatie OBA de Bijlmer

Bijlmerplein Amsterdam

Dorpshuis Schoonoord

Schoonoord

Volksuniversiteit Amsterdam

Amsterdam

Kantoren Bakker groep

Coevorden